Author Archives: Rob

Cherry Hinton Pavillion

Cherry Hinton Pavillion

We have recently completed rebuilding and extending the recreation ground pavilion in Cherry Hinton, Cambridgeshire, home of Cherry Hinton FC and the Cherry Hinton Lions. The project was undertaken by Cambridgeshire City Council to ensure the teamsȇ facilities can match their playing success and meet the requirements of the FA’s Charter Standard.

Cherry Hinton FC play in the Cambridgeshire County League and the Lions play in the Cambridgeshire FA Mini Soccer and Cambridge and District Colts leagues. This was a very important community project for Cherry Hinton and the Cambridge area, as the new changing facilities will not only serve three senior teams, but as many as 17 youth football teams with ages ranging from under 6 to 17.

As well as new team and officials changing rooms, the new pavilion has more than doubled the capacity of the old facility, and now incorporates 26 showers, a new kitchen / meeting room, external equipment store, and accessible paving and entrance.

Whilst predominantly planned as an extension, once underway the original building was discovered to be suffering from extensive timber decay, meaning much of the original walls and roof had to be replaced, prior to the internal refurbishment and installation of modern washable wall and floor surfaces.

A new water supply was also installed, along with new internal services, electrics, hot and cold water distribution and heating, LED lighting and drainage.

GET IN TOUCH

 

Brampton Village Primary School

Brampton Village Primary School

Hutchinson’s have recently completed a conservation project on the old boy’s school house at Brampton Village Primary School.

The school has been in the ownership of Cambridgeshire County Council since the 1960ȇs and was due a major overhaul of the external brickwork facades during the summer break of 2016. However, once the scaffold was erected and the building examined more closely during the brick repair project, it became apparent that extensive repairs were also required to many of the major structural elements, including large structural masonry buttresses, eaves and brickwork corbles, large timber tie beams, purlins and other roof timbers. In fact, timber analysis proved that the decay was so extensive, the building had to be placed out of use and the roof had to be stripped, so as to reduce the weight on the structure, until such a time as repairs could be specified and undertaken.

A very much larger scaffolding then had to be erected over the building before the repairs could get under way and work could begin on replacing rotten timbers and rebuilding the upper wall sections, north eave corbel, north gable, copings and brick window mullions. This involved taking out and turning around and reinstalling some 4600 existing bricks, replacing over 3800 decayed bricks with new or reclaimed, and replacing over 800 special (shaped) bricks, hand-made to match the originals.

Once the brickwork and timber repairs were complete, the roof was covered with a new breathable roof incorporating a clay roof tile finish and new heritage guttering. Repointing of elevations followed, bringing the building back to its former glory and in keeping with how it might have looked when it was first constructed in the 1850’s.

Traditional lime mortar and masonry techniques were used to ensure the restoration work was as close to the original lime construction as possible. The completed building was also given an internal facelift, by replacing the 1960’s lighting and suspended ceiling with a modern insulated grid system and smart LED lighting, new glazing, bedded in lime to theoriginal windows, and internal decorations. Our client has commented that Ȋthe building looks fantasticȋand have expressed their thanks to everyone on our team for their dedication to the project and for working so hard to bring the building back into use and good for another 150 years.

GET IN TOUCH

Refurb of an 1850’s Village School in a Conservation Area

Refurb of an 1850’s Village School  in a Conservation Area

Brampton Village Primary School was originally built in the 1850’s, but over the years it was subjected to a series of repairs which had left it looking unattractive, with a mish-mash of different bricks and cement.

Now, with it needing some serious restoration work, it was time to put right these random repairs and give it a cosmetic transformation to bring it back to the full delight of its initial build.

The school had grown, over the years, but this original building housed the staffroom, which was temporarily relocated to the newer part of the school. This was a luxury for us as many of our jobs take place with “business as usual” so we’re used to working quietly, tidily and efficiently, in order to allow the building to continue its normal daily operation.

The school is situated in a conservation area which gives it the same status as a listed building, so it was deemed essential to bring the school back to the same look that it would have had when first built. Fortunately, at Hutchinson’s Builders we have a wealth of experience in working with listed buildings and are used to dealing with their inherent complexities.

This particular job also involved specialist brickwork repairs, with handmade bricks to suit the current requirements. The project involved a lot of intricate work and entailed removing individual bricks that had blown, as well as repointing the original brickwork on all elevations.

Traditional lime mortar and masonry techniques were utilised to ensure the restoration was as close to the original as possible. We even analysed the original mortar and chemically matched it to ensure the detail had been taken care of.

The unattractive concrete tiles on the roof, which had been added in the 1980’s were stripped completely and a high percentage of the roof timbers were replaced due to dry rot. In its place were new timbers and beautiful clay tiles, really helping to bring it back to its former glory.

GET IN TOUCH

Re-furbishment, Leighton Buzzard

Re-furbishment, Leighton Buzzard

This privately owned end of terrace two bed Georgian house was in an extremely poor state of repair. It had been empty for over 10 years and had been left to deteriorate.

We were pleased to tender for this job and happy to win the contract to return this house to its former glory, however, soon after starting the job it became clear that there was more to it. We discovered subsidence and other major structural issues which necessitated a re-quote.

We started by bringing in a drilling rig to do a test bore hole for screw piling. Now that we had the full picture the job had expanded…

In effect, most of the house would need to be removed and replaced:

  • The gable end up to the bay window was to be removed and replaced with block work, including a cavity wall
  • Most of the front and rear brick work needed to be removed, along with the rendered end
  • Replace and upgrade internal walls including insulation
  • New bathroom
  • New kitchen
  • New Floor joists, although some original ones to remain
  • Complete re-wire
  • Electrical upgrade
  • Re-plastering
  • New heating system
  • New staircase

The finished house was completed to current building regulations and was once again ready to be a family home.

GET IN TOUCH

Brampton Village Primary School

Brampton Village Primary School

Hutchinson’s are carrying out a conservation project on the old boy’s school house at Brampton Village Primary School.

Taken over from the Church in the 1960’s, the current owners Cambridgeshire County Council, had planned a major overhaul of the external brickwork facade during the summer break of 2016.  However, once the building was scaffolded and examined more closely during the brick repair project, it became apparent that extensive repairs were also required to many of the major structural elements of the building, including large structural masonry buttresses, eaves, tie beams and roof timbers.  In fact, timber analysis proved that the decay was so extensive, the building had to be placed out of use and the roof had to be stripped in order to reduce the weight on the roof purlins and trusses, until such time as repairs could be undertaken.

A very much larger scaffolding had to be erected in order to achieve this and, right now, Hutchinson’s are working to replace and rebuild the upper wall sections, north eave and gable, copings and rotten roof timbers.  Once these repairs are complete, the building will undergo a major cosmetic transformation, with a new clay roof tile covering planned, along with repointing of all original red brick elevations, bringing the building back to it’s former glory and more in keeping with how it might have looked when it was first built in the 1850’s.

Traditional lime mortar and masonry techniques are being used to ensure the restoration work is as close to the original as possible.  Even the original mortar was analysed and chemically matched, and the project is set to complete in early spring 2017, now that the engineer’s from Atkins Global are satisfied that all of the former defects have now been discovered and rectified.

GET IN TOUCH

 

Cherry Hinton Football Pavilion

Cherry Hinton Football Pavilion

Hutchinson’s are carrying out a major re-build and extension of the Cherry Hinton Recreation Ground Pavilion in Cambridgeshire.

The Pavilion is home to Cherry Hinton FC and the Cherry Hinton Lions and the project is being undertaken by Cambridgeshire City Council to ensure the teams’ facilities can match their playing success and meet the requirements of the FA’s Charter Standard.

This is a very important community project for Cherry Hinton and the Cambridge area, as the new changing facilities will serve three senior and 17 youth football teams, the latter ranging from under 6 to under 17. Cherry Hinton FC play in the Cambridgeshire County League and the Lions play in the Cambridgeshire FA Mini Soccer and Cambridge and District Colts leagues. As well as new changing rooms, including officials changing rooms, when complete the Pavilion will more than double the capacity of the old facility, providing 26 showers, a new kitchen, external store, and meeting facilities.

Whilst originally scheduled and planned as an extension, the original building was discovered to be suffering from extensive timber decay and so much of the original walls and roof had to be replaced. A new water supply is also required, which needs to be brought in from the main in the High Street and whilst these works are now well advanced, the unforeseen defects did cause significant delay to the Project, which is now scheduled to open in February 2017.

GET IN TOUCH

 

Park House Nursing Home, Sandy

Park House Nursing Home, Sandy

We were delighted to win the contract to extend Park House Nursing Home in Sandy, a neighbouring town to our office in Potton, Bedfordshire.

Park House Nursing Home is based in a Grade 2 listed building, so any construction projects are strictly controlled and have to adhere to rules relating to style and materials used. At Hutchinson Builders, we are very experienced in working with listed buildings and their inherent complexities.

This extension would allow Park House to accommodate 29 people and also upgrade some of the current facilities to make the home a more pleasant environment for its residents.

The project consisted of an extension which comprised of six bedrooms, four of which had en-suite wet rooms, as well as a relaxing day room for the residents.

A complete re-wire to include cord pull alarm systems, as well as upgrading the existing heating system.

For the duration of our project, the nursing home was fully operational, so it was essential that we worked sympathetically, in order to ensure minimal disruption for the residents and staff. Part of this was to ensure the current heating system remained functional throughout the upgrade, as the works were carried out over the winter and throughout spring.

Externally we added attractive soffit lights which light up the building at night, creating a warm and inviting glow for visitors, residents and staff.

The existing wall was in need of attention so we built a beautiful Sandstone wall and also laid a Yorkstone terrace, which is an attractive addition to the home.

Park House Nursing Home provides residential care for people who want to live independently with minimal support and also for those who require care with nursing. It was a pleasure to work with them.

GET IN TOUCH

Paston Rd, Hemel Hempstead

Paston Rd, Hemel Hempstead

At Hutchinson Builders we regularly work with many different local councils, including:

  • Cambridgeshire County Council
  • Cambridge City Council
  • Central Bedfordshire Council
  • South Cambs District Council

On this occasion our contract was with Dacorum Borough Council. Due to a change in circumstances, one of their residents was in need of an extension to house a bedroom and wet room extension.

Our first job was to remove part of the joint shed that was shared with the property next door. This was necessary in order to gain access to start the extension. The neighbouring property needed their half of the shed to remain structurally sound and watertight, so the new external wall was made good and the remaining shed re-roofed.

The residents remained in their home whilst the work was carried out and we understand that it’s impossible to negate all disruption, but we strive to minimise it, and at all times we are:

* Polite

* Tidy

* Efficient

* Punctual

* Friendly

The requirements of local government projects often differ from those of the general public and high quality workmanship at an affordable price is essential. As an approved contractor we have

completed numerous local government projects and will consider any project, large or small.

GET IN TOUCH

THE ECO HUB, GAMLINGAY Phase 2

The Eco Hub, Gamlingay, Phase 2

Project Description

This Project completed the original Civic Architect’s design for the Community Hub at Gamlingay, by adding the remainder of the internal and external space which could not be funded at the time of Phase 1. The works to Phase 2 have turned the Architect’s vision of connecting the Youth wing and Hub to a useable external community facility into a reality.

Work Carried Out

Phase Two of the works involved adding a youth centre and conferencing facility extension, external community and leisure spaces, outdoor seating, MUGA, outdoor table tennis and basketball areas, and a complete refurbishment and extension to the car park.

Our client is so pleased with our performance, we have joined together in an open book maintenance programme to look after the building and carry out all aspects of maintenance, from response to major planned replacements of plant and renewables.

The building is open to the public, but we can give you a unique insight into how it was constructed and would be happy to provide a guided tour by prior arrangement.

GET IN TOUCH

Robinson College, Cambridge

Robinson College, Cambridge

As experienced commercial builders, we were pleased to have been granted the contract for a significant 12 week project at Robinson College in Cambridge. Robinson College was founded in 1979 and is set in beautiful landscaped gardens and our project was spread over 4 locations all of which had to be completed within 9 weeks.

As the main contractor, we formed four separate teams to cover the work at each of the locations:

1A Sylvester is an accommodation block and we were contracted to refurbish:

  •  24 rooms, which included 9 bathrooms and 7 kitchens
  • Replace all windows and doors
  • A full electrical upgrade including LED lighting with new sockets and switches
  •  An up to date IT system giving each student access to superfast broadband.

D Block, another accommodation block, needed major structural alterations in order to allow:

  • The installation of 6 bathroom pods, resulting in each bedroom having its own en-suite bathroom
  • An electrical upgrade including re-wiring, LED lights, new sockets and switches
  •  A new IT installation giving each student access to superfast broadband
  • 14 bathrooms
  • 20 bedrooms
  • 2 shared kitchens

Adams Rd was a less complex project and needed:

  • New windows throughout, to replace the old aluminium ones
  • Creation of a 180m2 sun terrace at the rear of the building.

3A Sylvester is another accommodation block which simply needed:

  • A complete re-roof

In addition to these 4 main projects, there were some smaller jobs that needed taking care of, including:

  • The installation of a disabled access ramp to the conference room at the rear of the main college building
  • A new bin store, wall, fencing and tarmac.

With projects like this, it’s essential to maintain a flexible workforce and to react to challenges promptly. With such a short timescale, planning and organisation was key; there was no time to waste and our sub-contractors needed to be reliable and reactive in order for us to dovetail the different trades to maximise available time.

Throughout the project, the college remained operational, so we were sure to minimise disruption at all times. We are all CRB checked, but as we were working around adults, this wasn’t required.

Our reputation as reliable, good commercial builders has been built over more than a hundred years and that, along with our competitive pricing ensured that we won this contract. We’re proud to have worked on the largest construction project that Robinson College have ever initiated.

GET IN TOUCH