Brampton Village Primary School

Brampton Village Primary School

Hutchinson’s have recently completed a conservation project on the old boy’s school house at Brampton Village Primary School.

The school has been in the ownership of Cambridgeshire County Council since the 1960ȇs and was due a major overhaul of the external brickwork facades during the summer break of 2016. However, once the scaffold was erected and the building examined more closely during the brick repair project, it became apparent that extensive repairs were also required to many of the major structural elements, including large structural masonry buttresses, eaves and brickwork corbles, large timber tie beams, purlins and other roof timbers. In fact, timber analysis proved that the decay was so extensive, the building had to be placed out of use and the roof had to be stripped, so as to reduce the weight on the structure, until such a time as repairs could be specified and undertaken.

A very much larger scaffolding then had to be erected over the building before the repairs could get under way and work could begin on replacing rotten timbers and rebuilding the upper wall sections, north eave corbel, north gable, copings and brick window mullions. This involved taking out and turning around and reinstalling some 4600 existing bricks, replacing over 3800 decayed bricks with new or reclaimed, and replacing over 800 special (shaped) bricks, hand-made to match the originals.

Once the brickwork and timber repairs were complete, the roof was covered with a new breathable roof incorporating a clay roof tile finish and new heritage guttering. Repointing of elevations followed, bringing the building back to its former glory and in keeping with how it might have looked when it was first constructed in the 1850’s.

Traditional lime mortar and masonry techniques were used to ensure the restoration work was as close to the original lime construction as possible. The completed building was also given an internal facelift, by replacing the 1960’s lighting and suspended ceiling with a modern insulated grid system and smart LED lighting, new glazing, bedded in lime to theoriginal windows, and internal decorations. Our client has commented that Ȋthe building looks fantasticȋand have expressed their thanks to everyone on our team for their dedication to the project and for working so hard to bring the building back into use and good for another 150 years.

Testimonials